Four Tet – Morning Evening


Kieran Hebden, oftewel Four Tet, wordt vooral geassocieerd met Dance. Waarschijnlijk omdat hij veelvuldig gevraagd wordt om herkenbaar materiaal van anderen van een remix te voorzien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Radiohead, Bloc Party en Beth Orton. Zijn eigen werk bevat echter vaak fijnzinnig avantgardistische trekjes. Met invloeden uit de Ambient en de Elektro zorgt het ervoor dat je zijn muziek niet in iedere willekeurige club terug zult horen. Zijn nieuwe album past perfect in dat laatste plaatje. Morning / Evening bevat twee stukken die allebei ongeveer twintig minuten klokken en lijkt daarmee vooral gemaakt te zijn voor een release op vinyl. Wederom verloochent Four Tet zijn gedeeltelijk Indiase afkomst niet. In het eerste stuk wordt heel knap een sample van de Indiase zangeres Lata Mangeshkar verwerkt. Ook wel de Nachtegaal van India genoemd. Ondertussen zorgen de beats ervoor dat de vaart er lekker in gehouden wordt. In het begin redelijk eenvoudig, maar langzaam maar zeker worden ook deze patronen complexer. Het einde van Morning anticipeert alvast op de relatieve rust van Evening. Een compositie waarin Ambient en Dance op een voortreffelijke wijze worden gecombineerd. Later opnieuw aangevuld met samples van Mangeshkar’s vocalen. Het hoogtepunt van de plaat, dat wat meer tijd in beslag had mogen nemen. Uiteindelijk evolueert de melodie richting swingende sequences en beats. Alsof er weer toegewerkt wordt naar het eerste stuk. Twee ogenschijnlijk tegengestelde nummers worden op deze manier subtiel met elkaar verbonden. Een knap staaltje werk.

Plaats een reactie