The Civil Wars – The Civil Wars


Wat heb ik al veel muziek ontdekt dankzij de lokale platenboer. Laat ik hem eens met naam en toenaam noemen. Maarten Koehorst van Sounds. Gevestigd te Tilburg. Doordat ik er al vanaf het begin kom, heb ik er een eigen vakje. Daar legt hij mijn bestellingen klaar. Aangevuld met tips van zijn kant. In het begin vindt hij het maar moeilijk om mijn smaak te doorgronden. Waarom koop jij nou vorige week de nieuwe van Paradise Lost en bestel je nu die schijf van de Pet Shop Boys, terwijl je een maand geleden de box van de Zangeres Zonder Naam hebt aangeschaft? Ondertussen heeft hij de rode draad wel zo’n beetje te pakken, waardoor er meestal albums ter beluistering liggen die een schot in de roos zijn. Zo ligt vorige week de tweede plaat van The Civil Wars voor me klaar. Via Wikipedia kom ik erachter dat achter The Civil Wars Joy Williams en John Paul White schuil gaan. De eerste maakt al jarenlang religieuze popmuziek, terwijl de tweede een duidelijke voorliefde heeft voor ongepolijste Southern Rock. De synthese van deze schijnbare tegenstellingen, leidt tot een onverwacht mooi resultaat. Het rauwe randje, door af en toe dominant aanwezige gitaren, past perfect bij de doorleefde vocalen. Ook wanneer ze gas terug nemen en kiezen voor een ballad die erg naar de Country neigt, gieten ze er een saus overheen die het allemaal erg aangenaam maakt. De cover van Disarm van The Smashing Pumpkins is verrassend te noemen. Nog subtieler dan het origineel en met een prachtige samenzang. De tweede van The Civil Wars is een intense en indringende plaat. Een beauty die zijn weerga bijna niet kent. Vlak na deze ontdekking leg ik het verzoek bij Mister Sounds neer om het debuut voor me te bestellen en klaar te leggen in mijn vakje.

Plaats een reactie