Christine & The Queens – 20230611


Was het wel een goed idee om Christine & The Queens te boeken voor Best Kept Secret? In 2019 sloot ze het festival al eens af, dus ik zag het vooral als een herhaling van zetten. Héloïse Letissier bewees gisterenavond het tegendeel en was verantwoordelijk voor een van de hoogtepunten van het festival. Ze zong er altijd al over, maar nu brengt hij het ook echt naar buiten. Hij is een man, zonder dat hij met hormonen of met operaties zijn lichaam wil veranderen. Het overlijden van zijn moeder en de zoektocht naar zichzelf leidde tot de nieuwe plaat Paranoia, Angels, True Love. Nog maar net uit. Als hij opkomt, trapt hij af met Saint Claude van het eerste album Chaleur Humaine. Gekleed in een opvallend wijd uitwaaierende witte rok, lijkt hij ons op het verkeerde been te zetten. Aan het eind van het nummer verdwijnt het kledingstuk echter en laat hij zich als de persoon zien die hij graag wil zijn. De virtuele gendertransitie samengevat in de overgang van de opener naar de rest van de set. Christine – alhoewel hij liever Red genoemd wordt – praat de nieuwe nummers bijna predikend aan elkaar. Het wordt meer een indrukwekkende performance dan een standaard optreden waarin de interactie met het publiek wordt gezocht. Tijdens Let Me Touch You Once, doet hij zijn giletje uit en toont zijn ontblote bovenlijf. De borsten slechts met gele sterren beplakt. Je voelt als publiek alle emoties die passen bij de thema’s die in de muziek zijn verwerkt. Eenzaamheid, boosheid, rouw, blijheid en verdriet. Daar waar sommige tracks hier en daar qua geluid nog wel referenties naar het verleden verraden, illustreert Track 10 in optima forma de nieuwe Christine. Een indrukwekkend voortrazend epos. Hier ben ik. Ik ben niet meer degene die ik vier jaar geleden was. Ik ben Red. Voor het laatste nummer komt hij het podium op met engelenvleugels. To Be Honest bewijst vervolgens definitief mijn ongelijk.

Setlist:

 1. Saint Claude
 2. People, I’ve Been Sad
 3. La Chanson du Chevalier
 4. Let Me Touch You Once
 5. Tears Can Be So Soft
 6. True Love
 7. I Met an Angel
 8. Je te Vois Enfin
 9. Track 10
 10. Lick The Light Out
 11. To Be Honest

Plaats een reactie