Pet Shop Boys – Smash


En opnieuw brengen de Pet Shop Boys een compilatie uit. Smash. In 1991 start de reeks met Discography. Later volgen nog Pop Art en Ultimate. Tussendoor brengen ze vier edities van Disco uit, waarop allerlei remixes worden verzameld. Aangezien ik zo’n beetje alles van de heren in de kast heb staan, vraag ik me af of deze release nog wel interessant is. De reguliere versie bevat drie CD’s met daarop alle singles die ze tussen 1985 en 2020 hebben uitgebracht. Ook voor de doorgewinterde liefhebber blijken er zaken op te staan die de aandacht trekken. Een aantal nieuwe Radio Edits en wat aangepaste mixes. Plus singles die als fysiek exemplaar eerder lastig te verkrijgen waren, want limited editions. Zo is On Social Media van de EP Agenda toegevoegd. Er is ook een box beschikbaar met twee extra schijven waarop al hun videoclips staan. Inclusief de wat onbekendere, die ze maakten voor een aantal Extended Mixes. En dan wordt deze verzamelaar ineens toch bijzonder. Toegegeven. De compilatie Pop Art werd twintig jaar geleden ook op DVD uitgebracht. Op Smash is het beeldmateriaal echter geschikt gemaakt voor Blu Ray. En het resultaat mag er zijn. Veel van de wat oudere video’s zijn nu te zien in breedbeeldformaat. Alle clips zijn in High Definition. Omdat de video zich in de loop der jaren verplaatste van vertoning op televisie naar internet, zitten er exemplaren tussen die ik nog nooit heb gezien. Daarnaast bevat de box een mooi boekwerkje waarin het verhaal achter ieder nummer wordt verteld. Inclusief het artwork. Smash is een treffende samenvatting van hun verrichtingen tot nu toe. Ook voor de fan die alles al denkt te hebben, waarbij vooral de gelimiteerde uitgave de perfecte aanvulling is op de verzameling.

Plaats een reactie