Chantal Acda – 20191123


Onlangs brengt Chantal Acda Pūwawau uit. Een plaat waarop ze opnieuw weet te verrassen en te overtuigen. Mede dankzij de door Valgeir Sigurðsson gearrangeerde vocalen. Tegelijkertijd tourt ze door Nederland en België. Vanavond doet ze het theater in Tilburg aan. Als het licht dooft, komen Eric Thielemans en Laurens Smet het podium op. Vervolgens horen we in het donker slechts de stem van Josse de Pauw. Na een korte stilte worden de vocalen van Tuhinga ingezet. Van achter uit de zaal komen Acda en de vocalisten richting het podium gelopen. Door de aankleding en de posities die de leden van de band innemen, zowel voor als achter het projectiescherm, is dit veel meer dan een concert. Dit is een performance. Met de muziek van Chantal Acda in de hoofdrol. De Pauw knoopt de hele avond de nummers aan elkaar door een boodschap te verkondigen. Horend bij de plaat en passend bij Chantal Acda. Dat we als mens vervreemd zijn van onze omgeving en de natuur. Vooral vanwege de extra dynamiek en het weglaten van het uitgebreide instrumentarium, maakt Pūwawau live nog meer indruk. Chantal Acda staat zelfverzekerd op het podium. Hier en daar wisselt ze een glimlach uit met haar collega’s. Tevreden over de uitvoeringen. Afsluiter Tumananko wordt uiteindelijk het hoogtepunt van de avond. Chantal en haar collega’s staan niet op, maar voor het podium. In het tijdsbestek van een enkel nummer lijkt Acda iedereen in het publiek aan te kijken. We can see you staring at us. Vervolgens neemt ze dankbaar het applaus in ontvangst. Slechts een klein uur mochten we ons in haar muzikale universum begeven, maar de tevredenheid overheerst. Een toegift blijft uit, maar dat had deze magie vooral teniet gedaan.

Setlist:

  1. Tuhinga
  2. Marama
  3. Taranga
  4. Waiata Tamariki
  5. Puoro
  6. Tumanako

Plaats een reactie