Audiofragmenten via Muziekweb


Tijdens het schrijven van de recensie van Neon’s Back In The Land Of Lost Horizons zoek ik naar een link voor wat extra uitleg rondom Fonos. Op Wikipedia lees ik dat dit digitale archief sinds vorig jaar wordt beheerd door Muziekweb. Als ik de website bezoek, kom ik erachter dat je audiofragmenten van 30 seconden mag gebruiken op je eigen website. In de tijd dat ik nog actief was op Twitter, kreeg ik met enige regelmaat het verzoek van mijn volgers om video toe te voegen aan de Luistertips. Omdat je dan indirect te maken kunt krijgen met de schending van auteursrecht, ben ik daar nooit aan begonnen. Bovendien zijn links op YouTube na enige tijd vaak niet meer actueel omdat de filmpjes verwijderd zijn. Juist vanwege het schenden van copyrights. De mogelijkheid om via Muziekweb een recensie met audio enigszins te duiden, lijkt me interessant. Als ik ga zoeken naar albums, blijkt dat de database niet beperkt is tot Nederlandse releases. Dankzij een recente fusie met het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid bevat Muziekweb een van de grootste muziekcollecties in Europa. Als ik de proef op de som neem, vind ik ook bij niet al te bekende artiesten als Tropic Of Cancer en David Van Tieghem audiofragmenten om te embedden in mijn recensies. Niet altijd is het raak. Tin Fingers en John Maus zijn helaas onbekend. Ook een flink aantal andere namen worden niet gevonden. Toch besluit ik om voortaan, waar mogelijk, audiofragmenten van Muziekweb toe te voegen aan mijn blogs. De komende tijd zal ik zoveel mogelijk recensies gaan voorzien van zo’n teaser. Let op onderstaand pictogram.

Plaats een reactie