Sounds Like Twitter


Tim Burgess lanceert het idee als eerste. De zanger van The Charlatans start met Tim’s Listening Party op Twitter. Het idee is simpel. Samen tegelijkertijd naar muziek luisteren. Niet lang erna omarmt ook Sounds uit Tilburg het idee. Thuis op de bank naar muziek van Nederlandse bodem luisteren, terwijl de artiest in kwestie je op Twitter meeneemt door het album. Lied voor lied. Tweet voor tweet. Aanvang steeds ’s avonds om 21:00 uur. Diverse artiesten doen mee. Zo nemen Anneke van Giersbergen, Hallo Venray, Ella van der Woude, Pip Blom en Poppel ons eerder al mee op reis. Gisterenavond is het de beurt aan Chantal Acda. Samen luisteren naar The Sparkle In Our Flaws. Haar tweede release, als je al het overige werk met Nu Nog Even Niet, Sleepingdog en Distance, Light & Sky niet meetelt. Vijf jaar oud alweer. Het is een vreemd, maar toch prettig gevoel van samenzijn. Na het teken van Sounds zet ik de plaat op, om vervolgens achter de computer plaats te nemen en op Twitter mee te lezen met de verhalen achter de muziek. Peter Broderick die ‘fuck’ roept tijdens de start van de opname van Up and Down. Een schreeuw die gewoon op de plaat terechtgekomen is. Tussen de duiding van de intuïtief geschreven teksten door, vernemen we dat de plaat in vijf dagen is opgenomen. Alsof we in de huiskamer van Chantal zitten en een gesprek met elkaar voeren. In tweets van maximaal 280 tekens. Als de luistertrip voorbij is, realiseer ik me hoe heerlijk het is om gewoon van begin tot eind een plaat te beluisteren. Iets dat ik voor het digitale tijdperk veel meer deed dan nu. Niet omdat ik geen platen meer koop, maar omdat je nu via Spotify en iTunes je eigen afspeellijsten kunt maken en daardoor heel anders muziek beleeft. Met Tröckener Kecks, Bettie Serveert en MAM nog in het verschiet, neem ik me voor om weer meer in zijn geheel naar platen te gaan luisteren.

Plaats een reactie